Mogen mannen sieraden dragen?

In de hadiths wordt het mannen verboden gouden sieraden te dragen. Enkele hadiths met betrekking tot deze kwestie zijn als volgt:

1- “De Profeet (VZMH) verbood mannen gouden ringen te dragen” (Bukhari, Libas, 45);
2- “De Profeet (VZMH) droeg vroeger een gouden ring. Toen hij merkte dat de mensen ook gouden ringen begonnen te dragen, gooide hij de ring weg en zei dat hij die nooit meer zou dragen. Toen gooiden de mensen daarom ook hun ringen weg.” (Bukhari, Libas, 46)
3- “De Profeet (VZMH) kreeg een gouden ring. Toen hij merkte dat andere mensen ook zulke ringen begonnen te krijgen, gooide hij de ring weg en kreeg hij een zilveren.” (Bukhari, Libas, 45)

In dit geval is het toegestaan voor mannen om zilveren of platina ringen te dragen. Daar zilver en platina anders zijn dan goud, zijn zij onderworpen aan haar verordening. Niettemin zijn oorringen, armbanden, halskettingen behalve ringen in onze traditie accessoires voor vrouwen geweest. In de Islam wordt het voor mannen niet geschikt geacht om accessoires te dragen die bij vrouwen horen. Omdat het dragen van dergelijke accessoires door mannen in onze traditie wordt beschouwd als gelijkenis met vrouwen, is hier in de loop der geschiedenis altijd op neergekeken. Een verslag over gelijkenis met vrouwen is als volgt: Ibni Abbas (moge Allah tevreden met hem zijn) rapporteerde de uitspraak van de Profeet (VZMH): “De Profeet (VZMH) vervloekte mannen die op vrouwen proberen te lijken en vrouwen die op mannen proberen te lijken“. (Bukhari, Libas, 61-62 (5585-5586)

Om deze reden is het het beste om geen enkel accessoire te dragen, zelfs als het niet van goud is gemaakt en als het veel veroordeling veroorzaakt in die samenleving wanneer het door mannen wordt gedragen.

Had je hier wat aan?
Over de auteur
Osman Celil

Osman Celil is een imam / geestelijk verzorger, geboren en getogen in Nederland. Na het afronden van zijn studie; islamitische theologie, is hij actief geweest in verscheidene moskeeën als imam. Tegenwoordig is hij werkzaam als geestelijk verzorger in diverse (jeugd)gevangenissen.