Waneer is de Ghusl (grote wassing) geldig?

Ghusl (Grote wassing)
Ghusl betekent grote canonieke wassing of een volledige wassing van het lichaam. Het wordt verplicht na geslachtsgemeenschap, zelfs als alleen de eikel in de vagina verdwijnt. Elke afscheiding van sperma, en de voltooiing van de menstruatie en de bloeding na de bevalling.
Het nemen van de ghusl elke vrijdag voor het gemeenschappelijk gebed is zeer aan te bevelen, want de Profeet deed dit altijd. Alvorens met de ghusl te beginnen, moet men de intentie maken om deze te verrichten en, indien men na het verrichten ervan zal bidden, ook het gebed.

Dingen die verboden zijn voor een ritueel onrein persoon
Mensen die in deze toestand verkeren kunnen niet bidden, de Ka’ba omcirkelen (tawaf), een moskee of gebedsplaats binnengaan tenzij noodzakelijk, of de Koran of een van zijn verzen aanraken behalve met een schone doek of iets dergelijks.

Wat maakt iemands Ghusl geldig?

Het grondig spoelen van de mond, zodat alle delen ervan goed gereinigd worden.
Het spoelen van de neus tot aan het neusbeen.
Het grondig wassen van alle lichaamsdelen, inclusief het haar.
De beste manier om ghusl te verrichten is als volgt:

Het hebben van de intentie (niyyat) –ik ben van plan de volledige wassing (ghusl) te verrichten omwille van Allah– om het lichaam te reinigen van (rituele) onreinheid terwijl men zich wast.
Het driemaal wassen van de handen tot aan de polsen.
Het grondig wassen van de geslachtsdelen.
Het verwijderen van alle vuiligheid van alle lichaamsdelen.
Het verrichten van de wassing.
Het driemaal grondig wassen van alle lichaamsdelen, inclusief het haar. Geen enkel deel, zelfs niet ter grootte van een speldenpunt, mag droog blijven. Het wrijven en drukken op het lichaam is niet verplicht.

Had je hier wat aan?
Over de auteur
Osman Celil

Osman Celil is een imam / geestelijk verzorger, geboren en getogen in Nederland. Na het afronden van zijn studie; islamitische theologie, is hij actief geweest in verscheidene moskee├źn als imam. Tegenwoordig is hij werkzaam als geestelijk verzorger in diverse (jeugd)gevangenissen.